maandag, april 23, 2007

De nieuwe sportZitten we met een lentevirus? Met de opleving van de economie zien we ook een (oude) microbe terug de kop opsteken: de Professionele Ontslagpremiejager. Dit soort werknemer zien we regelmatig binnen de IT consultancywereld opduiken waar het blijkbaar kan dat mensen zich laten ontslaan door hun werkgever (meestal een anonieme multinational waar dit niet zo opvalt) wanneer ze zelf andere horizonten willen verkennen. Zo krijgen ze een royale ontslagpremie, behouden ze hun firmawagen gedurende de ganse ontslagperiode en kunnen ze desgevallend nog beroep doen op een uitkering mochten ze onverhoopt toch geen nieuwe werkgever gevonden hebben aan het eind van de ontslagperiode... Kortom, niets dan voordeel. Uiteraard moeten ze die "ontslagperiode" ook niet presteren, want in die periode kunnen ze het bedrijf nog saboteren.


Headhunters en HR managers uit de ICT sector kennen het probleem, en ook de IT bedrijven zelf zijn er zich terdege van bewust maar houden zelf het systeem in stand door aan struisvogelpolitiek te doen. Wanneer u nog eens zo'n kandidaat over de vloer krijgt die bij u solliciteert, denk dan niet : "Fijn want hij komt van bij de concurrentie" maar wel : "Hier ga ik niet op in want deze chantage treft volgende keer mijn bedrijf".

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hmmm... Leg eens uit hoe je dit doet? Ik krijg plotseling interesse... en in een anonieme multinational zit ik al...

An De Jonghe zei

Beste anoniem,

Ik denk dat je zelf wel creatief genoeg bent om te weten hoe je dit voor elkaar krijgt... Maar die anonieme multinational, daar heb je toch zelf voor gekozen?