woensdag, oktober 31, 2007

Feedback Kennedy "Executive Search Summit" in NYVorige week sprak ik op de Kennedy conferentie voor headhunters in New York over het belang van sociale netwerken voor search professionals. Van de 150 aanwezigen waren zo'n 85% Amerikaans; de overige 15% kwam uit Europa of Zuid-Amerika.

Het was heel interessant om te zien hoe het topsegment binnen de rekruteringswereld in de Verenigde Staten, even ver (lees: helemaal niet ver) staat wat betreft het gebruik van sociale netwerken in hun strategie. Het lijkt wel of vooral het middensegment en het lagere segment (no cure no pay bedrijven) sneller op de bal zijn gesprongen. De top 20 bedrijven zoals Korn Ferry, Heidrick & Struggles, Boyden etc blijken hun heil nog steeds te zoeken in de ouderwetse manier van rekruteren.


De conferentie zelf bevatte sprekers uit verschillende takken van de rekrutering: executive searchers, resourcers, interne HR mensen die headhunter waren geworden, durfkapitalisten die met retained search werkten,... kortom een compleet programma met sprekers die soms verrasten.


Een van de betere voordrachten kwam van David Lord die een eigen ‘think thank’ heeft van 30 interne HR directeurs uit verschillende multinationals. Hij vermeldde dat:

-Topmultinationals gemiddeld 30 executive searches per jaar uitbesteden aan executive search.
-ze met 7 preferred suppliers werken.
-2 van die 7 suppliers topbureaus (lees: uit de top20 wereldwijd)zijn.
-2 van de 7 bureaus generalisten zijn en de 5 andere gespecialiseerd zijn in een sector of

functietype.
-het gemiddeld aantal voorgestelde kandidaten op de ‘shortlist’ 6,5 bedraagt
-het invullen van een missie gemiddeld 4,6 maanden duurt.

-gemiddeld 71% van de contractvoorstellen aan kandidaten aanvaard worden.


De top3 criteria die deze bedrijven hanteren om met een welbepaalde headhunter in zee te gaan zijn de volgende:


- De functionele expertise van het bureau.
- Track record: hoelang werken we al met dat bureau?
- Heeft het bureau al ervaring opgedaan bij het invullen van een gelijkaardige functie?


Interessante cijfers om je eigen statistieken mee te vergelijken als headhunter...


1 opmerking:

Anoniem zei

Vooral het kennelijk feit dat een geslaagde missie gemiddeld meer dan 4 maanden in beslag neemt, zou voor veel recruiters een goed gegeven zijn om te onthouden. De werkgever heeft tenslotte altijd het liefst gisteren de juiste medewerker in dienst. Door niet aan verwachtingsmanagement te doen bij het aannemen van de opdracht, wordt nodeloos druk gezet op het invullen van de opdracht. Wanneer niet op tijd (lees, de niet van tevoren benoemde tijd) aan de invulling te kunnen voldoen, gaat je opdrachtgever andere kanalen bewandelen en gaat de recruiter over op een "paniekstrategie". Hierdoor wordt de kwaliteit van de dienstverlening naar zowel opdrachtgever als kandidaat onder druk gezet met als mogelijk resultaat de niet al te klantvriendelijke naam die de sector toch een beetje heeft.