maandag, december 10, 2007

Hoe méér halen uit je ex-medewerkers?
Laatst op de CSN conferentie was er een interessante business case over het bedrijf Ormit, die een alumninetwerk inzet om contact te houden met haar ex medewerkers en zo ook meer zaken te doen. Maar voor diegenen onder jullie die misschien niet precies weten wat corporate social networks (CSN) zijn, dit zijn sociale netwerken (à la Linkedin) die een bedrijf opzet -veelal via een externe partner- om contacten te onderhouden met medewerkers, alumni, klanten en/of leveranciers.
Vermits Ormit's business model erop gericht is om management trainees gedurende twee jaar out te sourcen bij klanten vooraleer de trainee op de loonlijst van de klant overstapt, heeft Ormit zeer veel ex medewerkers of alumni (in totaal gaat het om zo'n 1000tal mensen waarvan de helft is aangesloten bij het alumninetwerk). Het is duidelijk dat niet elk bedrijf zo'n enorm potentieel heeft aan alumni en dat zo'n Corporate Social Network slechts rendabel wordt vanaf een minimum aantal leden.

Wanneer we kijken naar de voordelen die het bedrijf citeert, dan valt op dat 40% van hun sollicitanten zegt dat ze


1) hun cv hebben gestuurd omdat een ex medewerker hen over het bedrijf verteld heeft

2) dat alumni ook in belangrijke mate verantwoordelijk zijn voor het aanbrengen van nieuwe business (tevreden alumni worden later klant)


Het zijn alvast twee overtuigende punten om, ook als kleine organisatie, contact te houden met je ex medewerkers, zeker in tijden van schaarste aan goed personeel.


Het hoeft daarom niet via een bedrijfseigen sociaal netwerk te zijn, maar een drink of event kan zeker ook een positief effect hebben op het imago van het bedrijf. Zeker als je weet dat collega's en ex-collega's nu al in meer dan 50% contact onderhouden, zonder dat het bedrijf dit faciliteert (dixit Thijs Sprangers, partner bij Krem). Nederlands onderzoek heeft overigens uitgewezen dat 1 op 3 alumni positief zouden reageren op de vraag om zich aan te sluiten bij een netwerk van hun oude werkgever (bron: http://www.krem.nl/ )Ik was net al heel blij dat ik een telefoontje kreeg van een student die een stageplaats zocht en ons contacteerde op aanraden van een ex-stagiair. Het heet dan wel niet alumninetwerk, maar het was ook fijn :-).

Geen opmerkingen: