Een goeie week geleden ben ik een halve dag gaan spreken op de Technische Humaniora van Aalst in het kader van Dreamday. Kort gezegd is Dreamday een initiatief van Ichec en een aantal partners die jongeren (tieners uit het secundair onderwijs) in contact willen brengen met mensen die enthousiast zijn over hun werk, en die wat tijd willen vrijmaken om hierover te getuigen. Zo gezegd zo gedaan en vorige week ging ik dus op stap naar het Sint Maarteninstituut tezamen met Sara, een van onze stagiaires. De eerste groep waren 16 en 17 jarigen die informatica als keuzerichting volgden -allemaal jongens (en dan vraagt men mij of vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn binnen de ICT sector!). De tweede groep was het zesde en zevende jaar, ook informatica. Hier was de situatie al meer representatief: zo'n vier meisjes op een groep van dertig leerlingen. Maar het was niet dat cliché dat opviel, maar wel een aantal andere...
Hier zijn de negatieve:
- Weinig studenten hadden een idee van wat ze later wilden gaan doen, of zelfs hoe ze daar zouden geraken. Het verschil tussen een Master en een Bacheloropleiding was voor de meesten helemaal niet duidelijk ("Een Masteropleiding is voor intelligente mensen")
- Verschillende leerlingen hadden geen enkel idee van wat hun ouders deden op het werk
- Ondernemerschap was voor de meesten zelfs geen optie
- Hoewel ze informatica volgden, hadden veel leerlingen weinig inzicht in de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden van de ICT markt. Ze waren er zich ook van bewust dat ze op school niet met de laatste technologieën konden werken.
Maar er waren ook bemoedigende tekenen
- De leerkracht die deze groepen had ingeschreven voor Dreamday was duidelijk nog iemand die gemotiveerd voor de klas stond en het beste met hen voorhad
- Zelfs op jonge leeftijd viel reeds op wie in de groep vooruit zou komen en een mooie carrière voor de boeg had
- De meeste jongeren waren geïnteresseerd wanneer practische problemen besproken werden (hoe een richting kiezen, wat moet er in een cv staan,...)
- Er was behoorlijk wat interactie met de groepen
Kortom, een goed initiatief zoals er wel meer mogen komen in België. En bovendien typisch Belgisch want in de twee landstalen :-)
2 opmerkingen:
Leuk stuk An. Grappig om te zien dat Belgische en Nederlandse studenten dus blijkbaar niet zoveel van elkaar schelen. Hier weet ook bijna niemand wat hij/zij wil doen (behalve dan niet te hard werken, 4 dagen in de week is genoeg, en daar moet wel een hele luxe levensstijl mee betaald kunnen worden). Ondernemersschap is ook nauwelijks een optie, de studies gebruiken ook 'outdated' technologie en de studenten zijn bijna geen van allen leergierig genoeg om er zelf mee bezig te zijn.
Oh ja, en ook wanneer praktische zaken als 'wat moet er op een CV komen' aan bod komen worden ze hier enthausiast. Want moet ik doen (met zo min mogelijk inspanning) om zo makkelijk mogelijk aan een baan te geraken.
Een reactie posten