maandag, april 30, 2007

Een andere manier van interviewen


Voor de tweede keer op minder dan een jaar tijd geeft Ulysses een feestje. Toegegeven, we hebben een beetje geslabbakt in de jaren ervoor (met als excuus veel werk), maar nu zijn we back in business.
Ons excuus deze keer is de officiële opening van ons kantoor in Antwerpen. Wat begon met Nathalie en Charlotte op een januari 07, is ondertussen al een driekoppige draak geworden :-) met de komst van Veerle.
Een leuk bijverschijnsel aan het 'feesten geven' is dat het een uitstekende manier is om te kijken of potentiële kandidaten in het bedrijf zouden passen. In een losse sfeer tonen mensen wie ze zijn en tegelijkertijd geeft het een veel beter beeld van hoe het bedrijf écht werkt. Voorwaarde is wel dat de potentiële werknemers niet weten wat de bedoeling is. En ja, ook deze keer komen een aantal mensen die denken gewoon naar een feestje te komen.. (grijns)
Wie zegt dat interviewen altijd in een bureau moet gebeuren?
Wie zin heeft om een avondje Braziliaans te feesten (thema van de avond) of wie wilt zien hoe zo'n interview in zijn werk gaat ;-) : inschrijven kan door een mailtje te sturen naar adj (at) ulysses-consulting.com
Datum: 10 mei, vanaf 19u
Adres: Bosmanslei 12, 2080 Antwerpen (vlakbij de Jan Van Rijswijcklaan)

maandag, april 23, 2007

JUMP het Forum voor Actieve Vrouwen



Vorige week kreeg ik een telefoontje van een van de organisatoren van Jump "het forum voor actieve vrouwen". Wilde ik meedoen aan een debat over "Alle pistes voor een carriere wijziging"? (zaterdag 28 april van 9.30- 10.45u). Natuurlijk.

Hieronder de praktische gegevens voor diegenen die geïnteresseerd zijn: vrijdag is voor leden van vrouwennetwerken maar zaterdag stat open voor het brede publiek (ja zelfs mannen ;-)

Praktische Informatie
Datum : Vrijdag 27 en Zaterdag 28 april 2007
Uren: Van 9u tot 19u
Plaats: Diamant Center - A. Reyerslaan 80, 1030 Brussel
Talen : Tweetalig nl/fr en sommige conferenties in drie talen: nl/fr/engl

De nieuwe sport







Zitten we met een lentevirus? Met de opleving van de economie zien we ook een (oude) microbe terug de kop opsteken: de Professionele Ontslagpremiejager. Dit soort werknemer zien we regelmatig binnen de IT consultancywereld opduiken waar het blijkbaar kan dat mensen zich laten ontslaan door hun werkgever (meestal een anonieme multinational waar dit niet zo opvalt) wanneer ze zelf andere horizonten willen verkennen. Zo krijgen ze een royale ontslagpremie, behouden ze hun firmawagen gedurende de ganse ontslagperiode en kunnen ze desgevallend nog beroep doen op een uitkering mochten ze onverhoopt toch geen nieuwe werkgever gevonden hebben aan het eind van de ontslagperiode... Kortom, niets dan voordeel. Uiteraard moeten ze die "ontslagperiode" ook niet presteren, want in die periode kunnen ze het bedrijf nog saboteren.






Headhunters en HR managers uit de ICT sector kennen het probleem, en ook de IT bedrijven zelf zijn er zich terdege van bewust maar houden zelf het systeem in stand door aan struisvogelpolitiek te doen. Wanneer u nog eens zo'n kandidaat over de vloer krijgt die bij u solliciteert, denk dan niet : "Fijn want hij komt van bij de concurrentie" maar wel : "Hier ga ik niet op in want deze chantage treft volgende keer mijn bedrijf".

vrijdag, april 13, 2007

Meta sociaal netwerk voor sociale netwerken

Iedereen heeft er de laatste tijd de mond van vol: netwerken (off & online) is dé manier om een nieuwe job te vinden, potentiële kandidaten te ontmoeten, je merk/bedrijf in de markt te zetten enz.

Jammer genoeg moet je je telkens inschrijven in de verschillende netwerken wanneer je een nieuwe groep van interessante mensen wilt 'aanboren', en ik ben nog geen onafhankelijk (lees: niet gesponsord) platform tegengekomen waar al die Supernetwerkers, Powernetwerkers, Black Belt netwerkers en Topnetwerkers (om er maar enkele te noemen) mekaar online kunnen ontmoeten en van gedachten kunnen wisselen. Ook de stichters van al die netwerken leven een beetje op een eiland en lijken weinig ideeën met elkaar uit te wisselen (of lijkt dit alleen maar zo?)

Hoe dan ook, hierbij mijn eigen poging om hier verandering in te brengen:

http://worldwidenetworking.ning.com/profile/adejon

Inschrijven kan gratis; de enige voorwaarde is dat je serieus geïnteresseerd bent in netwerken online of offline.

maandag, april 09, 2007

Dreamday


Een goeie week geleden ben ik een halve dag gaan spreken op de Technische Humaniora van Aalst in het kader van Dreamday. Kort gezegd is Dreamday een initiatief van Ichec en een aantal partners die jongeren (tieners uit het secundair onderwijs) in contact willen brengen met mensen die enthousiast zijn over hun werk, en die wat tijd willen vrijmaken om hierover te getuigen. Zo gezegd zo gedaan en vorige week ging ik dus op stap naar het Sint Maarteninstituut tezamen met Sara, een van onze stagiaires. De eerste groep waren 16 en 17 jarigen die informatica als keuzerichting volgden -allemaal jongens (en dan vraagt men mij of vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn binnen de ICT sector!). De tweede groep was het zesde en zevende jaar, ook informatica. Hier was de situatie al meer representatief: zo'n vier meisjes op een groep van dertig leerlingen. Maar het was niet dat cliché dat opviel, maar wel een aantal andere...


Hier zijn de negatieve:


  • Weinig studenten hadden een idee van wat ze later wilden gaan doen, of zelfs hoe ze daar zouden geraken. Het verschil tussen een Master en een Bacheloropleiding was voor de meesten helemaal niet duidelijk ("Een Masteropleiding is voor intelligente mensen")

  • Verschillende leerlingen hadden geen enkel idee van wat hun ouders deden op het werk

  • Ondernemerschap was voor de meesten zelfs geen optie

  • Hoewel ze informatica volgden, hadden veel leerlingen weinig inzicht in de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden van de ICT markt. Ze waren er zich ook van bewust dat ze op school niet met de laatste technologieën konden werken.


Maar er waren ook bemoedigende tekenen



  • De leerkracht die deze groepen had ingeschreven voor Dreamday was duidelijk nog iemand die gemotiveerd voor de klas stond en het beste met hen voorhad

  • Zelfs op jonge leeftijd viel reeds op wie in de groep vooruit zou komen en een mooie carrière voor de boeg had

  • De meeste jongeren waren geïnteresseerd wanneer practische problemen besproken werden (hoe een richting kiezen, wat moet er in een cv staan,...)

  • Er was behoorlijk wat interactie met de groepen

Kortom, een goed initiatief zoals er wel meer mogen komen in België. En bovendien typisch Belgisch want in de twee landstalen :-)